متاسفانه این روزها بسیاری از شهرهای کشور با سیلاب بی سابقه دست و پنجه نرم می کنند و خدمات امدادی به این مناطق همچنان ادامه دارد. در این قبیل حوادث آنچه کمتر مورد توجه قرار می گیرد سلامت چشم ها و مراقبت از این عضو بسیار مهم است؛ در این نوشتار به اختصار مواردی را توضیح می دهیم.
هنگام وقوع سیل، مراقبت از چشم ها به ویژه در مورد کودکان، افرادی که به تازگی تحت اعمال جراحی چشم قرار گرفته اند و مصرف کنندگان انواع لنزهای تماسی بسیار ضروری است زیرا در شرایط سیلابی میزان پاتوژن ها (عوامل بیماری زا) منتقل شونده در آب مانند آمیب، انگل ها، باکتری ها و ویروس ها افزایش می یابد که این مسئله می تواند منجر به عفونت و دیگر عوارض غیرقابل جبران شود.
قدم اول برای مراقبت از دستگاه بینایی این است که از سلامت و ایمنی آب شرب مطمئن شویم و سپس توصیه های زیر را به کار بگیریم.
1. از تماس چشم ها با آب های انباشته شده در محیط پیشگیری کنیم. بهترین راه حل استفاده از عینک های محافظ و ایمنی است.
2. اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید آنها را خارج کرده و عینک بزنید.
3. هرگز برای شست و شوی لنز تماسی از آب آشامیدنی (حتی آب های بسته بندی) استفاده نکنید.
4. از تماس دست ها با چشم اجتناب کنید و در صورت نیاز دست ها را به خوبی بشویید و خشک کنید. در صورتی که به آب بهداشتی دسترسی ندارید از محلول های معتبر ضدعفونی دست استفاده کنید.
5. در صورتی که اخیراً جراحی چشم انجام داده اید؛ بیشتر مراقب باشید و در صورت امکان محافظ های مخصوص یا عینک ایمنی بزنید.
6. داروهای چشمی را در صورت تماس با آب آلوده (حتی اگر باز نشده اند) کنار بگذارید و استفاده نکنید.
7. هرگز بدون تجویز چشم پزشک دارو یا لنز تماسی استفاده نکنید.
8. اگر با علائمی مانند سوزش، درد، قرمزی چشم، افزایش حساسیت به نور، کاهش ناگهانی دید، تورم پلک و ترشحات غیرمعمول از چشم مواجه شدید حتما به مرکز درمانی مراجعه کنید. از دست زدن به چشم یا مالش آنها خودداری کنید.
9. در صورت تماس سیلاب با چشم کودکان، چشم را با آب بهداشتی فراوان بشویید.
10. در صورت تماس عینک طبی یا آفتابی با سیلاب، ابتدا آن را با آب بهداشتی و صابون کاملاً بشویید و پس از خشک شدن استفاده کنید.