تاثير روزه داری بر بيماريهای چشم

دکتر مهرداد محمد پور چشم پزشک ، فوق تخصص قرنیه و استاد دانشگاه تهران می گوید : « نکته ای که باید بر آن تاکید کرد این است که، ساختار بدنی و متابولیک افراد مختلف جامعه و همچنین مشکلات چشمی آنها بسیار متنوع بوده و اظهار نظر مستقیم و کلی در باره این سوال از لحاظ علمی دچار چالش های عمده می باشد. اما ذکر چند مورد ضروری به نظر می رسد:

1- روزه داری باعث بالا رفتن شماره چشم (عیوب انکساری) نمی شود البته ممکن است در ساعات پایانی و نزدیک به افطار به خاطر ضعف عمومی و پایین آمدن قند خون فرد احساس تاری دید کند که بعد از افطار برطرف می شود و باعث آسیب به چشم نمی گردد.

2- روزه داری باعث کاهش مصرف کالری در بافتها و استرس اکسیداتیو می گردد و از این جهت نه تنها باعث تشدید بیماریهای متابولیک چشم نمی گردد بلکه اگر با رژیم غذای صحیح در سحر و افطار همراه باشد ممکن است موجب کاهش شدت بیماریهایی مانند رتینوپاتی دیابتیک گردد. و به دلیل همین قضیه (کاهش استرس اکسیداتیو) در تمام بافتهای بدن طول عمر موثر فرد را بیشتر می کند که این امر در مطالعات مدل حیوانی از نظر تجربی به اثبات رسیده است. نکته مهم اینکه میزان مصرف آب در طول 24 ساعت در زمان روزه داری باید طوری باشد که باعث افزایش غلظت خون و فشار خون نگردد و آسیبهای ترمبوآمبولیک ایجاد نکند .

3- مصرف قطره های چشمی در زمان روزه داری چون ارزش تغذیه ندارند باعث ابطال روزه نمی شوند و بیماران می توانند قطره های خود را سر موقع استفاده کنند. در صورتیکه بیمار از وجود قطره در حلق احساس ناراحتی می کند، با فشار انگشت روی دهانه مجرای اشکی می تواند جذب قطره را به حداقل برساند.

4- بیماران مبتلا به گلوکوم و ضعف عصب بینایی در مواردی که خونرسانی سر عصب دچار اختلال می باشد باید از نوسانات شدید فشار خون جلوگیری نمایند.

5- روزه داری باعث تغییر در پروتئين های لایه اشکی می شود اما هنوز هیچ مطالعه ای به طور حتمی اثر آن را بر افزایش شدت خشکی چشم تأیید نکرده است. افراد مبتلا به خشکی چشم می توانند با مصرف قطره های اشک مصنوعی مطابق با رژیم قبلی روزه بگیرند.

6- کسانی که به تازگی عمل جراحی چشم انجام داده اند نیاز به پروتئین کافی برای ترمیم زخم دارند که در صورتیکه مایلند روزه بگیرند باید مصرف پروتئين رژیم غذایی خود را در حد مطلوب نگه دارند. در پایان، ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که روزه داری برای عموم مردم بدون مشکل چشمی، هیچگونه اختلالی در عملکرد بینایی ایجاد نمی کند. بیماران با مشکل چشمی خاص، قبل از روزه داری باید با پزشک معالج خود مشورت نمایند.

پیمایش به بالا